DUK
+370 346 20 450
Pradžia

Paroda „Kovose dėl nepriklausomybės: Kaišiadorių regionas 1918–1923“

Vasario 16 d. - Kovo 11 d. 00:00 Kaišiadorių kultūros centras

Paroda „KOVOSE DĖL NEPRIKLAUSOMYBĖS: KAIŠIADORIŲ REGIONAS 1918–1923 M.“ iki kovo 11 d. eksponuojama Kaišiadorių kultūros centre (Gedimino g. 40, Kaišiadorys, II aukštas). Kviečiame aplankyti!

1918 m. vasario 16 d. Vilniuje dvidešimt Lietuvos Tarybos narių pasirašė nutarimą dėl Lietuvos valstybės atkūrimo. Tačiau tikrosios nepriklausomybės įgijimui prireikė kelių metų. Kilnojamoji paroda atskleidžia, kaip 1918–1923 metais Kaišiadorių regione vyko karas su išorės priešais, taip pat kova su vietiniais Lietuvos valstybės atkūrimo priešininkais. 1919 m. pavasarį vyko kovos su Sovietų Rusijos kariuomene – raudonarmiečiais, o 1919 m. liepos 7 d. Žiežmarių apylinkėse faktiškai prasidėjo susirėmimai su Lenkijos legionieriais. Lietuvos kariuomenės susirėmimai su Lenkijos kariuomene tęsėsi iki 1920 m. lapkričio 29 d. pasirašytos sutarties. Vėliau ginkluota konfrontacija tęsėsi neutraliojoje zonoje, kuri siekė Vievio, Semeliškių ir Onuškio valsčius. Pafrontėje, Lietuvos kariuomenės užnugaryje (pavyzdžiui, Kaišiadorių, Žaslių, Žiežmarių, Kruonio valsčiuose ir netgi Rumšiškių valsčiaus prieigose) buvo dislokuoti atsargoje stovintys batalionai ir kiti kariniai daliniai, štabai. Ginkluoti susirėmimai iš esmės baigėsi tik 1923 m.

Parodoje panaudota ikonografinė medžiaga iš Kaišiadorių muziejaus (KšM), Lietuvos nacionalinio muziejaus (LNM), Vytauto Didžiojo karo muziejaus (VDKM), Lietuvos aviacijos muziejaus (LAM), Kauno IX forto muziejaus (KDFM), Trakų istorijos muziejaus (TIM), Žemaičių muziejaus „Alka“ (ŽMA), Lietuvos centrinio valstybės archyvo (LCVA), Panevėžio apskrities G. Petkevičaitės-Bitės viešosios bibliotekos (PAVB) fondų, taip pat J. Jonaitytės, A. Zeleniako asmeninių rinkinių.

Parodą parengė Nijolė Adukonienė
Maketavo Saulius Jankauskas

Kaišiadorių kultūros centras

Kaišiadorys – Lietuvos kultūros sostinė 2024 programa

Atgal