DUK
+370 346 20 450
Pradžia

Saksofonų kvartetas „Littorina": Fredrik Ljungvist, Mikko Innanen, Maria Faust, Liudas Mockūnas

Balandžio 05 d. 18:00 Žiežmarių sinagoga

„Littorina“ – tai kvartetas susidedantis iš vienų originaliausių Baltijos jūros regiono improvizatorių saksofonininkų: Marijos Faust (Estija), Mikko Innaneno (Suomija), Fredriko Ljungkviso (Švedija) ir Liudo Mockūno (Lietuva). Šio kolektyvo pavadinimas „Littorina“ – neatsitiktinis. Jis įkūnija muzikantų geografiją, nes būtent Baltijos jūra kadais nešiojo Litorinos jūros vardą.

L. Mockūnas − ryškiausių ir savičiausių saksofonininkų ne tik Lietuvoje, bet ir Europoje ar net pasaulyje. Šis muzikantas klausytojus stebina savo įspūdinga instrumentų valdymo technika, bei unikaliomis muzikinėmis idėjomis. Scenoje jis žaižaruoja pačiomis ryškiausiomis spalvomis. Iš Liudo saksofono taurės ar klarneto žiočių pilasi ne tik trapūs, tarsi pirmosios snaigės, pianissimo, bet ir viską tarsi taifūnas nušluojantys fortissimo.

Švediją kvarteto sudėtyje reprezentuojantis saksofonininkas ir klarnetistas Fredrikas Ljungkvistas jau 34 metus yra vienas aktyviausių ir paklausiausių improvizatorių tarptautinėje arenoje. Tai ilgametis Lietuvoje 2016 m. viešėjusio norvegų/švedų kvinteto „Atomic“ narys. Per savo karjerą sugrojęs keliuose šimtuose džiazo albumų, tarp jų pvz. net monumentalūs „Fire! Orchestra” darbai, ir sunkiai suskaičiuojamoje galybėje koncertų, šis pūtikas be didesnių diskusijų galėtų būti apdovanotas jei ne legendos tai bent jau kultinio muzikanto etikete.

M. Innanenas – tai viena stipriausių Helsinkio improvizacinę sceną palaikančių jėgų. Įvairių tonacijų saksofonais grojantis suomis jau senokai nebėra vien tik savo šalies klausytojams aktualus muzikantas. Šiam talentingam muzikantui Suomija – per ankšta žaidimų aikštele. Tai aktyviai į pasaulinę laisvojo džiazo bendruomenę įsisukęs muzikantas. Jo diskografiją puošia albumai su tokiais JAV grandais kaip Williamas Parkeris ar Andrew Cyrille‘as ar Europinio free džiazo legenda Hanu Benninku. 2022 m. prestižinėje „DownBeat“ kritikų apklausoje M. Innanenas tapo „Kylančios žvaigždės“ kategorijos laureatu.

Vienintelė moteris kvartete − Maria Faust, šiuo metu gyvenanti Kopenhagoje, yra viena garsiausių Estijos džiazo muzikančių. Tai neribotu talentu apdovanota kūrėja dirbanti third stream jazz, šiuolaikinės bigbendo muzikos, improvizuotos muzikos ir kitų alternatyvių žanrų srityse. M. Faust yra daugkartinė Danijos ir Estijos muzikos apdovanojimų laureate. Pagrindinis šios kūrėjas variklis – drąsa. Ji nuolat, kartu su kitais muzikantais, tyrinėja neįprastus instrumentų derinius, technikas ar kompozicinius elementus.

Renginys nemokamas, tačiau su pirmumu lankytojams užsiregistravusiems šioje renginio FB paskyroje:
Registracija atliekama žymint „Dalyvauju(Going)“, iki balandžio 5 d. 17 val.

Žiežmarių kultūros centras

Peržiūrėti "Facebook"
Atgal