DUK
+370 346 20 450
Pradžia

2019 m. birželio 11 d. Kaišiadorių rajono savivaldybės tarybos sprendimas Nr. V17-144

KAIŠIADORIŲ RAJONO SAVIVALDYBĖS TARYBA

SPRENDIMAS

DĖL KAIŠIADORIŲ RAJONO SAVIVALDYBĖS BENDRUOMENINIŲ ORGANIZACIJŲ TARYBOS NUOSTATŲ PATVIRTINIMO

2019 m. birželio 11 d. Nr. V17-144

Kaišiadorys

Vadovaudamasi Lietuvos Respublikos vietos savivaldos įstatymo 16 straipsnio 2 dalies 6 punktu ir Lietuvos Respublikos bendruomeninių organizacijų plėtros įstatymo 8 straipsniu, Kaišiadorių rajono savivaldybės taryba   n u s p r e n d ž i a:

Patvirtinti Kaišiadorių rajono savivaldybės bendruomeninių organizacijų tarybos nuostatus (pridedama).

Savivaldybės meras                                                                                                    Vytenis Tomkus

 

PATVIRTINTA

Kaišiadorių rajono savivaldybės tarybos

2019 m. birželio 11 d.  sprendimu Nr. V17-144

KAIŠIADORIŲ RAJONO SAVIVALDYBĖS 

 BENDRUOMENINIŲ ORGANIZACIJŲ TARYBOS NUOSTATAI

I SKYRIUS

BENDROSIOS NUOSTATOS

  1. Kaišiadorių rajono savivaldybės bendruomeninių organizacijų tarybos nuostatai (toliau – Nuostatai) nustato Kaišiadorių rajono savivaldybės bendruomeninių organizacijų tarybos (toliau – Bendruomeninių organizacijų taryba) tikslus, uždavinius, funkcijas, teises, sudėtį, darbo organizavimo tvarką, atskaitomybę, kitus su Bendruomeninių organizacijų tarybos veikla susijusius klausimus.
  2. Bendruomeninių organizacijų taryba – visuomeniniais pagrindais veikianti kolegiali patariamoji institucija, nustatyta tvarka sudaroma iš savivaldybės institucijų ir įstaigų bei bendruomeninių organizacijų deleguotų atstovų laikantis pariteto principo.
  3. Bendruomeninių organizacijų taryba sudaroma trejų metų kadencijai.
  4. Bendruomeninių organizacijų taryba savo veikloje vadovaujasi Lietuvos Respublikos bendruomeninių organizacijų plėtros įstatymu, Lietuvos Respublikos vietos savivaldos įstatymu, kitais Lietuvos Respublikos teisės aktais ir šiais Nuostatais.

II SKYRIUS

BENDRUOMENINIŲ ORGANIZACIJŲ TARYBOS TIKSLAS, UŽDAVINIAI IR FUNKCIJOS

  1. Bendruomeninių organizacijų tarybos tikslas – kurti palankią aplinką bendruomeninėms organizacijoms, skatinti Savivaldybės ir bendruomeninių organizacijų bendradarbiavimą, bendruomeninių organizacijų plėtrą, inicijuoti atviros, pilietiškos ir demokratiškos bendruomenės formavimą.
  2. Bendruomeninių organizacijų tarybos uždaviniai:

6.1. analizuoti, vertinti ir svarstyti Savivaldybės ir bendruomeninių organizacijų bendradarbiavimo galimybes, spręsti probleminius bendradarbiavimo klausimus;

6.2. stiprinti Savivaldybės ir bendruomeninių organizacijų partnerystę bei visuomenės aktyvumą.

  1. Bendruomeninių organizacijų taryba atlieka šias funkcijas:

7.1. teikia pasiūlymus Savivaldybės institucijoms dėl savivaldybės teritorijoje veikiančių bendruomeninių organizacijų veiklos skatinimo;

7.2. teikia siūlymus išplėstinei seniūnaičių sueigai dėl atstovų, deleguojamų į pretendentų į seniūno pareigas konkurso komisijos narius, ir dėl atstovų, deleguojamų dalyvauti Savivaldybės tarybos sudaromų komitetų, darbo grupių, komisijų darbe;

7.3. teikia siūlymus Savivaldybės institucijoms ir išplėstinei seniūnaičių sueigai dėl bendruomenių viešųjų poreikių ir iniciatyvų finansavimo tikslingumo, dėl viešųjų paslaugų, už kurių teikimą yra atsakinga Savivaldybė, perdavimo bendruomeninėms ir kitoms nevyriausybinėms organizacijoms tikslingumo, vietos verslumo skatinimo ir dėl kitų gyventojams svarbių reikalų;

7.4. analizuoja Lietuvos bei užsienio valstybių patirtį sprendžiant bendruomeninių organizacijų klausimus ir teikia Savivaldybės tarybai ar Savivaldybės administracijos direktoriui pasiūlymus ir rekomendacijas dėl gerosios patirties taikymo ar bendradarbiavimo galimybių su kitų savivaldybių, užsienio šalių institucijomis;

7.5. prireikus rengia susitikimus su bendruomeninių organizacijų atstovais, siekdama išsiaiškinti ten gyvenančių asmenų problemas;

7.6. vykdo kitas funkcijas, numatytas Lietuvos Respublikos teisės aktuose ir Savivaldybės tarybos sprendimuose ar Savivaldybės administracijos direktoriaus įsakymuose.

 III SKYRIUS

BENDRUOMENINIŲ ORGANIZACIJŲ TARYBOS TEISĖS

  1. Bendruomeninių organizacijų taryba, įgyvendindama jai pavestas funkcijas, turi teisę:

8.1. gauti informaciją ir dokumentus iš Savivaldybės tarybos komitetų, komisijų, darbo grupių, Savivaldybės administracijos, jos struktūrinių padalinių vadovų, Savivaldybės kontrolieriaus tais klausimais, kurie susiję su Bendruomeninių organizacijų tarybos funkcijomis;

8.2. teikti Savivaldybės tarybai, merui ir Savivaldybės administracijai pasiūlymus dėl bendradarbiavimo su bendruomeninėmis organizacijomis ir jų iniciatyvų skatinimo;

8.3. kviesti į Bendruomeninių organizacijų tarybos posėdžius Savivaldybės institucijų, įstaigų vadovus, tų įstaigų darbuotojus, ekspertus;

8.4. deleguoti Bendruomeninių organizacijų tarybos atstovus stebėtojų teisėmis dalyvauti išplėstiniuose seniūnaičių sueigų posėdžiuose.

IV SKYRIUS

BENDRUOMENINIŲ ORGANIZACIJŲ TARYBOS SUDĖTIS IR DARBO ORGANIZAVIMAS

  1. 9. Bendruomeninių organizacijų taryba lygiateisės partnerystės pagrindu Savivaldybės tarybos sprendimu sudaroma iš 8 narių.
  2. Į Bendruomeninių organizacijų tarybą Kaišiadorių miesto vietos veiklos grupė deleguoja vieną, Kaišiadorių rajono vietos veiklos grupė tris bendruomeninių organizacijų atstovus, kitus 4 narius – Savivaldybės institucijos ir įstaigos.
  3. Bendruomeninių organizacijų tarybos pirmininką ir pirmininko pavaduotoją išrenka Bendruomeninių organizacijų tarybos nariai pirmo naujos kadencijos posėdžio metu. Bendruomeninių organizacijų tarybos pirmininku išrinkus Savivaldybės tarybos ar Savivaldybės administracijos atstovą, pirmininko pavaduotoju turi būti išrinktas bendruomeninių organizacijų atstovas. Bendruomeninių organizacijų tarybos pirmininku išrinkus bendruomeninių organizacijų atstovą, pirmininko pavaduotoju turi būti išrinktas Savivaldybės tarybos ar Savivaldybės administracijos atstovas.
  4. Bendruomeninių organizacijų tarybos nario įgaliojimai nutrūksta, jeigu:

12.1. jis atsistatydina savo noru anksčiau, negu pasibaigia Bendruomeninių organizacijų tarybos kadencija;

12.2. nutrūksta jo darbo (tarnybos) santykiai atstovaujamoje Savivaldybės institucijoje ar Savivaldybės administracijoje;

12.3. jis pašalinamas Bendruomeninių organizacijų tarybos siūlymu dėl neaktyvių narių pašalinimo, nes praleidžia iš eilės tris Bendruomeninių organizacijų tarybos posėdžius be pateisinamos priežasties.

  1. Nevyriausybinių organizacijų taryba darbą organizuoja vadovaudamasi darbo reglamentu, kuris tvirtinamas Bendruomeninių organizacijų tarybos protokolu pirmo posėdžio metu. Bendruomeninių organizacijų tarybos darbo forma yra posėdžiai.
  2. Bendruomeninių organizacijų tarybos posėdžius šaukia, posėdžio laiką, vietą ir darbotvarkę nustato jos pirmininkas arba pavaduotojas. Apie posėdį Bendruomeninių organizacijų tarybos nariams paprastai pranešama ne vėliau kaip prieš 3 dienas iki posėdžio dienos.
  3. Bendruomeninių organizacijų tarybos posėdžiai šaukiami prireikus, bet ne rečiau kaip kartą per šešis mėnesius.
  4. Bendruomeninių organizacijų tarybos posėdis laikomas teisėtu, jeigu jame dalyvauja ne mažiau kaip pusė Bendruomeninių organizacijų tarybos narių.
  5. Bendruomeninių organizacijų taryba sprendimus priima posėdyje dalyvaujančių narių balsų dauguma. Jeigu balsai pasiskirsto po lygiai, lemia Bendruomeninių organizacijų tarybos pirmininko (jo nesant – Bendruomeninių organizacijų tarybos pirmininko pavaduotojo) balsas. Bendruomeninių organizacijų tarybos nariai kiekvienu klausimu privalo balsuoti ,,už“ arba ,,prieš“. Kiekvienas Bendruomeninių organizacijų tarybos narys turi teisę pareikšti atskirąją nuomonę nagrinėjamu klausimu, kuri turi būti įrašoma į posėdžio protokolą.
  6. Bendruomeninių organizacijų tarybą posėdžių metu techniškai aptarnauja Savivaldybės administracijos direktoriaus paskirtas Savivaldybės administracijos darbuotojas, kuris atlieka Bendruomeninių organizacijų tarybos sekretoriaus funkcijas.
  7. Bendruomeninių organizacijų tarybos posėdžiai ir balsavimas darbotvarkės klausimais gali būti vykdomi elektroninėmis priemonėmis.
  8. Bendruomeninių organizacijų tarybos sprendimai įforminami Bendruomeninių organizacijų tarybos posėdžio protokolais. Protokolus pasirašo Bendruomeninių organizacijų tarybos pirmininkas, jo nesant – Bendruomeninių organizacijų tarybos pirmininko pavaduotojas, ir sekretorius. Protokolų kopijos siunčiamos Bendruomeninių organizacijų tarybos nariams ir suinteresuotoms institucijoms.

V SKYRIUS

BAIGIAMOSIOS NUOSTATOS

  1. Bendruomeninių organizacijų taryba už savo funkcijų įgyvendinimą kasmet atsiskaito Savivaldybės tarybos Socialinės apsaugos, sveikatos ir bendruomenių reikalų komitetui arba kitam komitetui, kuriam priskirta nagrinėti bendruomenių reikalus, pateikdama ataskaitą apie per metus priimtus sprendimus.
  2. Bendruomeninių organizacijų tarybos posėdžių protokolai ir kiti dokumentai saugomi Kaišiadorių rajono savivaldybės administracijoje Lietuvos Respublikos dokumentų ir archyvų įstatymo ir kitų teisės aktų nustatyta tvarka ir terminais.

______________________

Atgal